Busca al meu bloc!

diumenge, 18 d’octubre del 2009

EL DIA A DIA AMB LA LLUÏSA

DESCRIPCIÓ

Aquesta setmana només hi ha hagut una classe de Comunicació oral, escrita i digital, ja que dilluns va ser festa, ja que era la Mare de Déu de Pilar.

El divendres 16 d'octubre vam seguir amb els apunts de la setmana passada sobre La llengua que han de saber els mestres . Vam continuar amb els punts 7, 8 i 9 que ens faltaven de l'expressió oral i vam fer els punts 1, 2, 3 i 10 de l'expressió escrita.

CONCEPTES D'APROFUNDIMENT:

- L'ús de frases fetes com "tocar el dos" i l'ús de refranys com "tal faràs tal trobaràs" donen vitalitat al llenguatge.
- En català,l'adverbi mai ha de portar el no si té sentit negatiu.
- CASTELLÀ: Tengo ganas de que llegue. CATALÀ: Tinc ganes que arribi (sense el de)
- Redactar és ordenar el pensament. Per redactar s'han d'aclarir les idees, pensar les paraules clau, escollir un vocabulari adequat, etc. Quan ja hem acabat s'ha de REVISAR el text, que ha de tenir: adequació (adaptar el text a la situació), coherència (sense contradiccions) i cohesió (puntuació i verbs correctes).
- La puntuació és l'intent de gravar l'entonació en el text escrit.

Al final de classe la Lluïsa ens va proposar les preguntes per parelles:
- Teniu algun llibre de rondalles?
- Coneixeu algun autor que les hagi recollit?
- Quina és la diferència entre rondalla i llegenda?
- Coneixeu alguna llegenda lligada al territori?
- Coneixeu alguna llegenda urbana?
A partir d'aquestes preguntes vaig saber dos autors de rondalles, Pep Coll i Joan Amades, i que la llegenda no és sempre certa, té un element històric i és d'un lloc concret, i que, en canvi, la rondalla no té localització.

REFLEXIÓ:

Gràcies a aquesta classe he pogut observar que l'expressió oral i escrita del català és quasi bé un art, i que hem falta molta pràctica per a tenir una correcta utilització de la nostra llengua.
Aquestes classes em fan veure que s'està perdent l'ús correcte del català, i m'adono que jo en sóc un rotund col·laborador, cosa que a partir d'ara penso anar canviant poc a poc, ja que com diu el refrany: DE MICA EN MICA S'OMPLE LA PICA !